Gezondheid


Wat ons betreft een van de twee hoofdzaken rondom het fokken van Tibetaanse terriërs.

Hoe gaan wij als fokkers hier mee om? Uiteraard doen we van alles om de honden die bij ons zijn gezond te houden. Dit doen we onder andere door ze voldoende beweging te laten krijgen, door ze in een gezonde en huiselijke omgeving te laten opgroeien en door ze te laten ontwikkelen in een voor hen geestelijk evenwichtige omgeving. Daarnaast zijn we op een bewuste manier met voeding bezig: (diepvries) vers vlees, wat is aangevuld met natuurlijke vitaminen en mineralen.

Dit heeft een geweldig goed effect op de spijsvertering en de maag/darmflora en ze zijn veel meer in balans wat betreft lichaam en geest.

Mochten ze iets mankeren dan hebben we een prima kontakt met Dierenkliniek Axel, waar een enthousiast en internationaal team ons met raad en daad terzijde staat, als het nodig is zelfs 24 uur per dag.

Verder handelen we geheel conform de eisen van het Fokreglement van de rvTT, wat onder andere inhoudt dat onze honden geröntgend worden om de heupen te controleren (het HD onderzoek) en dat we de ogen laten controleren op diverse erfelijke afwijkingen en een DNA onderzoek laten verrichten op Lensluxatie (PLL).
Raskenmerken Daarnaast vinden we dit alles zo belangrijk dat we onze honden nu ook middels DNA onderzoek laten testen op de aan- of afwezigheid van de erfelijke ziekte NCL/CCL waardoor we met alle zekerheid kunnen stellen of onze honden vrij, drager of lijder zijn.
Mocht er een hond lijden aan een erfelijke afwijking, wordt deze gelijk uitgesloten van de fokkerij door ons.
Mocht er een drager zijn dan weten we zeker dat deze de afwijking niet zal krijgen en zullen we een fokmaatje zoeken dat door een DNA test “vrij” is verklaard of waarvan zeker is dat beide ouders “vrij” zijn (ook alleen als dat door een DNAtest is aangetoond). Want dan weten we zeker dat de pups deze afwijking ook NIET zullen krijgen door overerving.
Indien nodig kunnen de nakomelingen ook nog getest worden, zeker als er fokplannen zijn.

Onze honden zijn middels DNA testen in het Animal Health Trust te Engeland onderzocht op Lensluxatie (PLL) en in de USA bij de University of Missouri op NCL/CCL.

Reacties zijn gesloten.